Hoppa till innehåll

Agilitykurs Stockholm

Kom igång med agility eller utvecklas i din träning tillsammans med din hund! Hos oss på Stockholms Hundsportcentrum kan du gå en agilitykurs som är anpassad till er nivå och era ambitioner.

Vi har agilitykurser både för den som vill tävla och för den som söker en rolig och varierad aktiveringsform med sin hund. De flesta hundar tycker att agility är väldigt kul och vill gärna träna varje gång de kommer till banan.

För att komma igång och lära sig att bemästra de olika hindertyperna så kan man behöva lite hjälp på traven. Då är en agilitykurs perfekt! Även den som har hållit på ett tag kan behöva coaching eller en kurs för att finslipa detaljerna och utvecklas.

Våra Agilitykurser

I vårat utbud av agilitykurser hittar ni kurser för alla nivåer. De är uppdelade i kategorierna Aktiveringskurser och Tävlingskurser för att vi lättare ska kunna individanpassa kursinnehållet efter deltagarnas ambitioner.

Aktiveringskurser

Agility Nybörjarkurs: Vill du testa agility? Då är detta rätt kurs för dig! Du och din hund får lära er hur man tränar in de olika hindertyperna och samtidigt jobba på kommunikation och samarbete i ett roligt sammanhang.

Agility Fortsättningskurs: I fortsättningskursen får ni fördjupa era kunskaper kring hindren och även börja lära er det som kallas för handling, det vill säga hur man på bästa sätt visar hunden vägen runt hinder kombinationer.

Handlingskurs Grundnivå: Under Handlingskursen får du lära dig att handla hunden i lite mer utmanande kombinationer. Vi påbörjar även inlärning av svängar av olika slag. 

Tävlingsinriktade kurser

Tävlingsinriktad Grundkurs: Vill du få en bra start på er framtida agilitykarriär? Då är det här rätt kurs för dig och din hund! Under kursen jobbar vi med grundträning som är a och o för att bygga upp det blivande agilityekipaget.

Tävlingsinriktad Fortsättningskurs: Här är nästa naturliga steg för den som gått Grundkursen. Vi bygger vidare på grunderna som gör dig och din hund till ett starkt, säkert och sammansvetsat ekipage på agilitybanan.

Tävlingsinriktad Hinderinlärningskurs: Den här kursen har fullt fokus på detaljerad hinderinlärning. Vi lägger mycket fokus på träningen av RC, självständighet, svängar, verbala kommandon osv.

Tävlingsinriktad Handlingskurs: Under kursen vidareutvecklar vi grundläggande kunskaper i handlingen och lär oss även flera nya handlingstekniker. Vi arbetar med svängar av olika slag, verbala kommandon osv, självständighet, framåtdriv osv.

Vi erbjuder även Coachgrupper för flera instruktörer och därtill en rad fördjupningskurser i form av temakvällar för er som inte kan få nog av agility.

Agility för alla

Agility är en kul träningsform som både ger kroppslig och mental träning. Särskilt bra brukar träningsformen passa för aktiva hundar som inte bara behöver röra sig fysiskt utan som även behöver mentala utmaningar för att må bra och hålla sig balanserade.

Tillsammans övar ni upp samspel, styrka och snabbhet för att klara av en bana med varierade hinder. Flyg över hopphinder, kryp genom tunnlar, hoppa slalom mellan pinnar eller balansera på en vippbräda. Agility kräver fokus, balans och koordination och det är väldigt kul!

Vi skulle säga att agility är värt att prova för alla. Kanske ska inte en riktigt tung hund hoppa höga hinder, men det finns många andra roliga utmaningar på banan som passar de flesta, så du är välkommen på kurs hos oss oavsett vilken hundras du har.

Träna agility i våra lokaler

I vår anläggning hittar du färdiguppställda banor för träning och ytor där du själv kan ställa upp en bana utifrån egna önskemål. Det gör att du och din hund kan träna mellan kurstillfällena precis så mycket ni vill. Vår anläggning är öppen för alla och kräver inte att du är medlem i en brukshundklubb eller annan förening för att få träna.

Vi har all utrustning du kan tänkas behöva för agility på alla nivåer och vår personal hjälper dig gärna om du vill få hjälp med att ställa upp hinder på rätt sätt och med rätt avstånd för just din hund.

Tävla i Agility

Om du upptäcker att din hund gillar agilityträning så kan det vara kul att gå vidare till att tävla. Hundsporten agility är öppen för alla hundar som har fyllt minst 18 månader och hundägare av alla åldrar får delta.

Agilitytävlingar delas upp i olika klasser där klass 1 är för den som precis har börjat och klass 3 är för dem som har hållit på riktigt länge och haft många framgångar i tidigare tävlingar.


Hundarna delas in i olika storleksklasser från Extra small för hundar under 28 cm mankhöjd upp till Extra large för hundar över 43 cm mankhöjd. Indelningen görs för att konkurrensen inte ska bli för ojämn mellan hundar av olika storlek.

Agility har varit en officiell hundsport i Sverige sedan 1987 och tillhör en av de absolut populäraste tävlingsgrenarna. Mer information om att tävla i agility hittar du hos Svenska Agilityklubben.

Prenumerera på vårat nyhetsbrev