Hoppa till innehåll

Agility - Aktiveringsinriktade kurser

Anmälningsvillkor – Vänligen läs igenom detta innan du anmäler dig. Vid genomförd anmälan anses du godkänna villkoren.

Agility Nybörjarkurs

Vill du testa agility? Då är detta rätt kurs för dig!

Kursen är avsedd för dig som vill ta det första steget in i agilityns underbara värld med inriktning att ha det som en rolig aktivering tillsammans med din hund.

Under kursen går vi igenom hur man kan lära in agilityhindren, få hunden att söka hinder självmant samt bygga hundens självförtroende för olika hinder. Mest fokus lägger vi på att hundarna ska komma en bra bit i inlärningen av hopphinder, tunnel, däck, mur, långhopp, och oxer. Vi påbörjar också inlärningen gällande slalom och kontaktfältshindren. Vi kommer att gå igenom grunderna i belöningsträning och även andra nyttiga övningar för agilityträningen som tex stanna kvar, runda kon mm.

Syftet med kursen är att ge hundarna trygghet och gott självförtroende i agilitysituationen som gör att de med glädje går vidare i agilityvärlden.

Kursens innehåll anpassas efter deltagarnas behov. Kursen innehåller både praktik och teori.

Förkunskaper: Hunden ska helst vara minst 1 år gammal. Viss allmänlydnad är en god förutsättning för att ta till sig kursen på bästa sätt.

Antal deltagare: max 6 ekipage

Kursen hålls inomhus.

Agility Fortsättningskurs

Kursen är avsedd för dig som vill gå vidare i den fantastiska agilityvärlden med siktet inställt på att ha sporten som en rolig aktivering.

Under kursen går vi igenom grunderna i handling och tränar på de mest grundläggande bytena där vi jobbar med att få hunden att följa vårt kroppsspråk. Vårt fokus ligger mestadels hos föraren under kursen, men vi fortsätter även med ren hinderinlärning framförallt vad gäller slalom och kontaktfältshindren.

Syftet med kursen är att föraren kommer en bit på väg vad gäller handlingen av sin hund, samt att få med sig verktyg för vidare hinderinlärning. Kursens innehåll anpassas efter deltagarnas behov.

Kursen innehåller både praktik och teori.

Förkunskaper: Hunden ska vara grundtränad på hopphinder och tunnlar samt kunna arbeta utan koppel.

Antal deltagare: max 5 ekipage

Kursen hålls inomhus.

Agility Handlingskurs

Kursen passar dig som har gått en Agility Fortsättningskurs eller har motsvarande kunskaper och som vill komma vidare i utvecklingen av handlingen. Vi kommer att jobba med kombinationer och kortare banor. Vi finslipar de tre bytena: framförbyte, blindbyte och bakombyte.

Kursen är till största del en handlingskurs vilket betyder att vi inte lägger så mycket tid på ren hinderinlärning. Samtliga hindertyper kan förekomma i kombinationerna undantaget kontaktfältshindren.

Syftet med kursen är att ta sig igenom en hoppbana på ca 17 hinder på hoppklass 1 nivå. Kursens innehåll anpassas efter deltagarnas behov.

Förkunskaper: Ekipaget bör kunna utföra framförbyte, blindbyte samt bakombyte. Hunden ska även kunna hoppa kombinationer på 5-10 hinder i rad.

Antal deltagare: max 4 ekipage

Kursen hålls inomhus.

Slalom och Stoppade Kontaktfält

Kursen passar dig som vill få hjälp med att komma vidare i träningen av slalom och kontaktfältshindren. Under kursens gång tränar vi vidare på dessa fyra hinder: slalom, balansbommen, A-hindret och gungan. Vi lägger upp träningen utifrån deltagarnas behov och önskemål beroende på vart ekipagen befinner sig i träningen.

För slalominlärningen använder vi alléslalom och bågar alternativt endast bågar. För kontaktfältsträningen jobbar vi med stoppade kontaktfält via olika träningsmetoder.

Syftet med kursen är att ge ekipagen verktyg för att komma vidare med inlärningen av de olika hindren för att i slutändan få säkra och snabba hundar både i slalom och på kontaktfältshindren.

Kursen innehåller både praktik och teori. Kursens innehåll anpassas efter deltagarnas behov.

Förkunskaper: inlärningen av hindren ska vara påbörjad.

Antal deltagare: max 5 ekipage

Banträning inför klass 1

Det här är träningstillfällen för dig som vill jobba med olika kombinationer/banor och bli tryggare i hur du ska handla din hund genom dessa.

På dessa tillfällen fokuserar vi på banvandring och grundläggande handling. Deltagarna får först banvandra och sedan köra banan ett varv. Tillsammans analyserar vi banan och tittar på vilka olika handlingsalternativ som finns. Därefter får deltagarna banvandra igen och sedan få individuell coaching utefter varje ekipages specifika behov. Vi jobbar mest med hopphinder och tunnlar. Banan innehåller 12-15 hinder och du kan antingen jobba med helhet eller delar av banan.

Syftet med träningstillfällena är att du som förare ska lära dig mer om hur du ska ta dig an en agilitybana för att på bästa sätt ta dig igenom den tillsammans med just din hund.

Kursen innehåller praktik blandat med teori och anpassas efter deltagarnas behov.

Förkunskaper: Hunden kan hopphinder och tunnlar.

Antal deltagare: max 4 ekipage

Kursen hålls inomhus.

Öppen Agilityträning

Öppen träningen är ett tillfälle för de ekipage som vill träna på ett mer tävlingsmässigt vis. Träningen passar alla ekipagen som kör hela banor eller sekvenser av banor. Träningen hålls i Snobben på den fasta banan, det erbjuds två numreringar, en lättare och en svårare. Självklart kan man dela upp banan som man själv önskar.
På plats finns en instruktör som delvis leder träningen genom att kunna ge kortare feedback, ta tid, agera domare, filma eller hjälpa till på annat vis.
Vi börjar med en gemensam banvandring och därefter sätts en startordning. Ekipagen turas om att köra på banan i omgångar om två minuter.


Förkunskaper: Ekipaget bör behärska de olika hindertyperna, men självklart kan man hoppa över hinder om man så önskar. Hunden ska vara minst 15 månader gammal.

Antal deltagare: max 8 ekipage